Siirry suoraan sisältöön

Taekwon-Do

Mitä Taekwon-Do on?

Taekwon-Do muodostuu koreankielisistä sanoista Tae (jalka, potku – tarkoittaa jalkaa ja jalalla tehtäviä tekniikoita), Kwon (nyrkki, isku – tarkoittaa kättä ja kädellä tehtäviä tekniikoita) ja Do (tie, elämäntapa – tarkoittaa tietä, ajatusta ja tapaa ajatella).

Taekwon-Do on monipuolinen kamppailulaji, jossa on eri osa-alueita itsepuolustuksen lisäksi; peruskäsitekniikat, potkut, erikoispotkut, liikesarjat ja ottelu sekä murskaus. Fyysisten ominaisuuksien lisäksi laji kehittää henkisiä kykyjä, sillä harrastajilta edellytetään muun muassa kohteliaisuutta ja hyvää käytöstä. Taekwon-Don pääperiaatteet kohteliaisuus, rehellisyys, periksiantamattomuus, itsehillintä ja lannistumaton henki sekä salilla että sen ulkopuolella ovat lajissa yhtä tärkeitä kuin potkut, lyönnit ja torjunnat.

Lajin kehittäjä oli kenraali, suurmestari Choi Hong Hi, 9 dan. Choi antoi lajille nimen Taekwon-Do, joka virallistettiin 11.4.1955. Tätä päivää pidetäänkin Taekwon-Don syntymäpäivänä. 

Taekwon-Do Suomessa ja Ylöjärvellä

Taekwon-Do on tullut Suomeen 70-luvulla ja seuroja toimii jo kymmenillä eri paikkakunnilla. Ylöjärvellä Taekwon-Do Center on toiminut vuodesta 2003. Taekwon-Do Centerin pääopettaja, Mariusz Steckiewicz, asuu Vietnamissa. Hän on opettanut Suomessa vuodesta 2000 ja hänellä on kansainvälisen suurmestarin vyöarvo, 8. Danin musta vyö.

Taekwon-Do Center on Olympiakomitean Tähtiseura, ja toiminnan laatua seurataan säännöllisin auditoinnein.  Lisätietoja Taekwon-Dosta ja tapahtumista Suomessa löytyy myös Suomen liiton sivuilta, Suomen ITF Taekwon-Do ry, www.taekwon-do.fi

Fyysiset ominaisuudet

Itsepuolustustaitojen lisäksi Taekwon-Don harrastaminen kehittää nopeutta, voimaa, kestävyyttä, koordinaatiota, notkeutta sekä kykyä tehdä nopeita ja voimakkaita liikkeitä. Oteluissa tapahtuu nopeita suunnan muutoksia ja liikesarjoissa siirrytään peräkkäin asennosta ja tekniikasta  toiseen. Potkut ja hyppypotkut vaativat kokonaisvaltaista kehon hallintaa ja ponnistusvoimaa.

Tekniikoihin pyritään luomaan maksimaalinen voima kehon massaa hyödyntämällä. Maksimaalisen voiman tuottamiseen vaikuttavat massan lisäksi nopeus,  tasapaino, hengitys, vastaliike  ja voiman keskittäminen. Voiman tuottamiseksi tekniikoiden osumahetkellä hengitetään ulos osa hengityksestä. Tekniikan osumakohdat on erikseen määritelty kuhunkin tekniikkaan.  

Ottelut ja  liikesarjat kehittävät  myös kestävyyttä.  Liikesarjat ovat pitkiä ja ne tulee jaksaa suorittaa samalla voiman tasolla loppuun asti. Otteluissa tehdään teräviä nopeita liikkeitä ja useampia hyökkäystekniikoita kovalla temmolla. Ottelueriä voi olla  myös useampi erä peräkkäin. Ottelut vaativat fyysisten ominaisuuksien lisäksi myös kykyä tehdä nopeita ratkaisuja ja pelisilmää sekä henkistä kanttia.

Hyppytekniikat suoritetaan joko patjoihin tai telineessä olevaan kohteeseen. Hyppytekniikoita varten tehdään erilaisia kimmoisuusharjoitteita. Olennaista on myös osumatarkkuus ja oikea tekniikan suoritustapa.

Erityisesti laji kehittää siis nopeutta  ja sitä harjoitellaan kaikissa ikäryhmissä. Taekwon-Do vaatii myös paljon muitakin ominaisuuksia joita lajissa kehitetään ja painotetaan harrastusryhmissä  ikäryhmän herkkyyskausien mukaisesti.

Henkiset ominaisuudet eli DO

Vaikka Taekwon-Do kehittää fyysisiä ominaisuuksia, se kehittää myös paljon ihmisen henkistä puolta. Taekwon-Don pääperiaatteita noudatetaan ja opetetaan harjoittelun alusta asti. Pääperiaatteita ovat: kohteliaisuus, rehellisyys, itsehillintä, periksiantamattomuus ja lannistumaton henki. Pääperiaatteet näkyvät kaikessa toiminnassa harjoitussalissa ja erityisesti lapsille niitä painotetaan noudattamaan myös salin ulkopuolella, kotona ja koulussa. Harjoitukset aloitetaan aina opettajalle kumartamalla. Myös pariharjoittelun alussa ja lopussa kumarretaan toiselle harrastajalle eli näin opetellaan toisen kunnioittamista. Taekwon-Do kehittää myös itsekuria eli itsehillintää ja opettaa itsekunnioitusta sekä positiivista asennetta, joka luonnollisesti heijastuu elämänlaatuun. Periksiantamattomuutta vaaditaan koko harjoittelun ajan sillä uuden oppiminen voi välillä viedä aikaa, mutta silloin ei kannata lannistua.

Henkisen kehityksen on todettu parantavan seuraavia ominaisuuksia:

  • suorituskykyä ja keskittymiskykyä
  • johtamiskykyä
  • itseluottamusta
  • itsehillintää
  • itsensä ja toisten kunnioittamista
  • sosiaalisia taitoja 
 

Kilpaileminen

Taekwon-Do:ssa voi myös kilpailla. Kilpailulajeja ovat liikesarjat, ottelu, voimamurskaus, erikoistekniikka sekä näytösottelu. Ottelu käydään kevyellä kontaktilla. Pistealue on vartalon etuosa vyötäröstä ylöspäin sekä pään etuosa. Kehätuomarin tehtävänä on huolehtia, että kontakti pysyy hallittuna. Otteluerät voivat olla 1,5-3 minuutin pituisia riippuen kilpailuista. Eri vyöarvoille sekä lapsille ja junioreille on omia sarjoja, joissa kilpailemisen voi aloittaa jo valkoisella vyöllä. Kilpailijat ja harrastajat harjoittelevat yhdessä ikäryhmänsä mukana.

Kilpailuihin osallistuminen on vapaaehtoista. Seura tiedottaa jokaisesta kilpailusta erikseen ja kisoihin ilmoittautuminen tapahtuu aina sähköpostilla omalle vastuuohjaajalle ellei toisin mainita. Kilpailulajit on jaettu vielä eri sarjoihin, iän ja vyöarvon ja osa myös pituuden tai painon mukaan.