Siirry suoraan sisältöön

Taekwon-Don aloittaminen

Taekwon-Don aloittaminen

Taekwon-Do aloitetaan osallistumalla alkeiskurssille. Alkeiskurssilla opitaan Taekwon-Don perusteet ja kurssilla harrastajalle kertyy jo niin paljon tietoa, että hänen on mahdollista osallistua ensimmäiseen vyökokeeseen.

Seurassamme pyritään järjestämään alkeiskursseja kahdesti vuodessa, syksyllä ja keväällä. Alkeiskurssit ovat erikseen lapsille. Nuoret ja aikuiset aloittavat samalla kurssilla. Alkeiskurssin jälkeen siirrytään iän mukaan jaettuihin jatkoryhmiin. Lapset harrastavat Pikku Tiikeri -ryhmissä ja nuoret omassa ryhmässään.

Sovellettuun Taekwon-Doon, Harmonia-ryhmään ja tenavaryhmään tullaan mukaan ilman alkeiskurssia. Tenavaryhmästä siirrytään alkeiskurssille sen kauden alussa, kun lapsi täyttää 7 vuotta.

Taekwon-Dossa käytetään valkoista harjoituspukua, josta käytetään nimitystä Dobok. Puvun takki solmitaan harrastajan vyöarvoa kuvaavalla vyöllä. Naiset voivat käyttää puvun alla valkoista toppia tai T-paitaa. Tatamilla ollaan paljain jaloin. Muuta varustetta ei tarvita.

Harjoitusryhmät

Alle kouluikäisten harjoittelussa painotetaan monipuolisesti perusliikuntataitoja.

Lajin perustekniikoita harjoitellaan rivitekniikkana, mutta myös erilaisten ratojen avulla ja muuten soveltavin keinoin. Leikit ja pelit ovat suuressa osassa harjoittelua. Motoristen taitojen kehittäminen on tärkeää ja harjoitamme niitä tavoitteellisesti. Taekwon-Don pääperiaatteita käydään läpi käytännön esimerkkien avulla, ja hyviä käytöstapoja opetellen.

Lasten Pikku Tiikeri -ryhmät on tarkoitettu 7-12-vuotiaille.
 
Ryhmiä on harrastajamäärästä riippuen 3 tai 4. Harjoitusten painopiste muuttuu iän mukaan.

7-vuotiaat: Harjoittelussa painotetaan monipuolisia perusliikuntataitoja. Lajitekniikoitakin harjoitellaan, mutta peleillä ja leikeillä on iso rooli. Taekwon-Don pääperiatteet opetetaan käytännön esimerkkien avulla, ja hyvää käytöstä korostetaan.

8-9-vuotiaat: Harjoituksissa pelien ja leikkien osuus hiukan vähenee, ja lajitaitojen osuus vastaavasti lisääntyy. Liikkuvuus-, nopeus- ja kehonhallintaharjoitteita tehdään paljon.

10-12 vuotiaat: Tässä ikäryhmässä harjoitellaan monipuolisesti perustaitoja ja eri ominaisuuksia. Lajiharjoittelun lisäksi tehdään koordinaatio- ja tasapaino- sekä ketteryys/nopeus harjoitteita ja valmistellaan lihaskestävyyttä. Liikkuvuusharjoitteet ovat myös olennainen osa harjoittelua. Murskausharjoituksia tehdään sanomalehteen sekä lasten harjoituslautaan.

Nuorten ryhmä on tarkoitettu 13-18 vuotiaille.

Lajitaitojen lisäksi otetaan mukaan erilaiset voima- ja räjähtävän nopeuden harjoitteet. Tässä ryhmässä tehdään paljon lihaskestävyys- ja kimmoisuusharjoitteita. Kaikenlaiset koordinaatioharjoitteet ovat  myös tärkeässä roolissa.

Nuorten lihakset ja nivelet vaativat tehokkaan alkulämmittelyn, kun kasvuiässä loukkaantumisriski kasvaa. Treeneistä tulee fyysisesti rankempia ja haastavampia.

Nuoria motivoidaan omatoimiseen harjoitteluun vedettyjen lajitreenien lisäksi. Nuorten ryhmän treenien määrä on suurempi ja yksittäinen treeni on pidempi kuin lasten ryhmissä. 

Aikuisten ryhmän ikäjakauma on 18-vuotiaasta eläkeikäiseen.

Harjoituksissa kehitetään monipuolisesti ja yksilöllisesti fyysistä kuntoa, lihasvoimaa ja liikkuvuutta käyttämällä kaikkia Taekwon-Don osa-alueita (perustekniikka, liikesarjat, ottelu, erikoistekniikka, voimamurskaus, itsepuolustus)

Harrastajien yksilölliset tavoitteet vaihtelevat kuntoilusta kilpaurheiluun ja opettajana tai tuomarina kehittymiseen.
Lajin vyöarvojärjestelmä luo kaikille puitteet tavoitteelliseen harjoitteluun.

Harmonia on International Taekwon-Do Federationin (ITF) yhdessä gerontologian asiantuntijoiden kanssa kehittämä ohjelma. Taekwon-Do Harmonia -ohjelman tavoitteena on mielen ja fysiikan sopusointuinen kokonaisuus:

  • – Fyysinen terveys
    – Tasapaino ja koordinaatio
    – Aivojen aktivointi
    – Elämänlaatu

Harmonia on tarkoitettu eläkeläisille ja muille, joita kiinnostaa kevyempi vaihtoehto perinteiselle kamppailulajille.

Lataa tästä Harmonia-esite

Lisätietoja: salme.nummela@gmail.com tai 0400835283.

Sovelletun Taekwon-Do:n ryhmä harjoittelee kerran viikossa. Lajimme on erittäin sopiva kaikille liikkujille, Taekwon-Doa voi harrastaa sovelletusti. 

Ryhmässä liikkuu kerran viikossa, tunnin kerrallaan, tällä hetkellä yhdeksän erilaista ja -taustaista harrastajaa. Harrastajat ovat iältään 9-15-vuotiaita. 

Ryhmän treenit ovat sisällöiltään sekä toiminnaltaan kuin aivan tavalliset Taekwon-Do-treenit. Ne alkavat aina kumarruksin ja jokaiselle treenikerralle on mietittynä omat lajinomaiset tavoitteensa. Tavoitteet ja harjoitteet sovelletaan jokaiselle harrastajalle erikseen sopiviksi tarpeen mukaan. Ohjauksen yksilöllistäminen onnistuu riittävällä apuohjaajaresurssilla sekä luovuudella. Harjoitteiden eteneminen on tavallisesta ryhmästä poiketen hitaampaa harjoitusmäärän ollessa melko pieni, ja koska ryhmässä jokaiselle harrastajalle pyritään luomaan paljon onnistumisen kokemuksia.

Vapautuvia paikkoja voit kysyä: tkdcenter.paivi@gmail.com

Harjoituksiin valmistautuminen 

1. Harrastajan on pidettävä huolta puhtaudestaan ja pidettävä kynnet lyhyinä turvallisuussyistä.
2. Harrastajan tulee huolehtia riittävästä ravinnon saannista ajoissa ennen harjoituksia.
3. Harrastajan tulee saapua harjoituksiin hyvissä ajoin ennen harjoitusten alkamista ehtiäkseen valmistautumaan sekä fyysisesti, että henkisesti.
4. Korut, kellot ja lävistykset, yms. tulee ottaa pois harjoitusten ajaksi turvallisuussyistä.

Harjoitussalilla

5. Saliin ei saa tulla kengillä.
6. Useamman saapuessa ovelle yhtä aikaa tulee varmistaa, että ylemmille vyöarvoille ja vanhemmille osoitetaan kohteliaisuutta antamalla heidän astua ensin saliin.
7. Saliin tultaessa ja salista poistuttaessa kumarretaan.
8. Varmista, että kengät tai muut tavarat ovat järjestyksessä omilla paikoillaan opettajan toivomusten mukaisesti.
9. Kumarra ja tervehdi salissa jo olevia, ensimmäisenä opettajaa, apuopettajaa, ylempiä vyörvoja ja vanhempia. Lasten tulee kunnioittaa aikuisia. Samanlaista kohteliaisuutta tulee osoittaa myös vierailtaessa muiden kamppailulajien saleilla.

Harjoitussali - dojang

Harjoituspaikkana toimii noin 300m2 sali Ylöjärven Elovainiolla, Liikekeskus Ilossa. Salissa on tatamilattia ja runsaasti varusteita Taekwon-Don harjoitteluun, mm. potku- ja lyöntimaaleja, nyrkkeilysäkkejä, peilit sekä otteluvarusteita. Etenkin lasten otteluvarusteita on runsaasti. Harrastajien käytössä ovat myös odotustila, pukuhuoneet ja suihkutilat. 

Harjoitussali: Liikekeskus Ilo, Elotie 2, 33470 Ylöjärvi