Siirry suoraan sisältöön

Vyöarvojärjestelmä

Taekwon-Don vyöarvojärjestelmä

Taekwon-Dossa on käytössä vyöarvojärjestelmä, jonka mukaan harrastaja etenee. Uusi vyöarvo suoritetaan erillisessä vyökokeessa. Jokaisella vyöarvolla tulee uusia tekniikoita ja liikesarjoja. Niiden vaativuusaste kasvaa vyöarvon edetessä ja taitojen kehittyessä. Käytössä olevat vyöarvot jaetaan värivöihin ja mustiin vöihin. Alle 18-vuotiaiden vyössä on valkoinen raita pitkittäin.

Vyökoevaatimukset
Jokaiselle vyöarvolle on laadittu vyökoevaatimukset, jotka on esitettynä erillisissä dokumenteissa. Seuralla on omat vaatimukset juniori- ja aikuisharrastajille sekä Pikku Tiikereille. Vyökokeeseen päästääkseen tulee lajillisten vaatimusten täyttyä. Lisäksi vaaditaan ohjaajan lupa, voimassaoleva lajiliiton lisenssi sekä seuran maksujen tulee olla hoidettu. Vaatimusten täyttyminen tarkastetaan kauden aikana harrastajalle jaettavan palautteen yhteydessä.

Värivyöarvot
Värivöiden värit ovat valkoinen, keltainen, vihreä, sininen, punainen. Värivöiden vyöarvoista käytetään merkintää 10-1 gup. Vyöarvon numero pienenee vyöarvon noustessa. Jokainen vyön väri on jaettu kahteen vyöarvoon:

 • 10 gup, valkoinen
 • 9 gup, ylempi valkoinen (valkoinen keltaisella natsalla)
 • 8 gup, keltainen
 • 7 gup, ylempi keltainen (keltainen vihreällä natsalla)
 • 6 gup, vihreä
 • 5 gup, ylempi vihreä (vihreä sinisellä natsalla)
 • 4 gup, sininen
 • 3 gup, ylempi sininen (sininen punaisella natsalla)
 • 2 gup, punainen
 • 1 gup, y lempi punainen (punainen mustalla natsalla)


Pikku-Tiikerien vyöjärjestelmä
Pikku Tiikerien osalta valkoinen vyö on jaettu vielä viiteen eri vyöarvoon, jotka harrastajan tulee kerätä ennen keltaisen vyön kokeeseen osallistumista. Sen jälkeen vyöarvot ovat heilläkin kuten yllä kerrottu. Pikku Tiikerien valkoisen vyön arvot merkitään seuraavasti:

Mustat vyöt
Mustan vyön arvoja on yhdeksän, ja vyöarvot merkitään 1.-9. Dan.

 • 1.-3. Dan, boosabum (apuopettaja)
 • 4.-6. Dan, sabum (opettaja)
 • 7.-8. Dan, sahyun (mestari)
 • 9. Dan, saseongnim (suurmestari)
 • Apuopettajan tunnistaa puvun takin helmassa olevasta mustasta kantista.
 • Opettajan tunnistaa edellisen lisäksi hihassa ja housun lahkeiden sivussa kulkevasta mustasta raidasta.
 • Mestarin ja suurmestarin tunnistaa hihassa ja housun lahkeiden sivussa kulkevasta mustasta raidasta, jonka keskellä on vielä valkoinen raita.

Vöiden värien merkitys

Taekwon-Don vyöjärjestelmän värit eivät ole suinkaan sattumalta valittuja. Useat väreistä olivat käytössä jo Koguryo- ja Silla-dynastioiden aikana osoittamassa yhteiskunnallisia arvojärjestyksiä. Vyöt on jaettu 19 asteeseen; kymmeneen gup-asteeseen ja yhdeksään dan-asteeseen. Valkoinen vyö vastaa 10 gupia ja ylempi punainen 1 gupia. Dan-arvot alkavat 1. Danista päätyen korkeimpaan mahdolliseen 9. Daniin.

Valkoinen
Valkoinen vyö kuvastaa viattomuutta ja puhtautta, kuten aloittelijaa, jolla ei ole aikaisempaa kokemusta Taekwon-Dosta. Hänen kohdallaan kenttä on tyhjä ja vapaa opetukselle ja uusille tiedoille.

Keltainen
Keltainen vyö on kuin maa, josta kasvi kasvaa, keltainen maan väri symboloi sitä pohjaa, josta Taekwon-Do-taidot alkavat kasvaa. Keltaisella vyöllä perusta on jo luotu, mutta kasvi vaatii vielä suunnattomasti hoitoa kehittyäkseen tai kasvaakseen.

Vihreä
Vihreä vyö kuvaa Taekwon-Do-kasvin kasvua, kasvin vihreyttä, sen lehtiä ja elinvoimaa. Vihreän vyön haltijan taidot alkavat jo kasvaa, siemenestä on kehittynyt verso.

Sininen
Sininen vyö symboloi taivasta, jota kohti Taekwon-Do-kasvi kasvaa. Laaja ja ääretön taivas antaa harjoittelijalle yhä laajemmat mahdollisuudet opiskella ja kehittyä. Sinisen vyön haltija huomaa jo mahdollisuutensa valintoihin ja kasvavan vastuun. Hän kokee tietävänsä jo melko paljon, mutta taivas on ääretön ja täynnä tietoa.

Punainen
Punainen vyö kuvastaa vaaraa. Harjoittelija on edennyt jo pitkälle ja hänen täytyy ottaa vastuuta ja harjoitella kontrollia. Kuten tuli, punaisen vyön haltijan tekniikat voivat jo aiheuttaa suurta vahinkoa, joten väri varoittaa sekä vihollista ja vyön haltijaa itseään tämän voimista. Henkisen kehittymisen myötä harjoittelijasta voi tulla kuin aurinko, joka säteilee energiaa ja voimaa niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Musta
Musta vyö kuvastaa kypsyneisyyttä ja pätevyyttä Taekwon-Dossa. Valkoisen vastakohtana musta kuvastaa erään tien loppuun kulkemista. Alkaa uuden oppimisen alku, sillä tässä vaiheessa harjoittelija huomaa, kuinka vähän hän loppujen lopuksi tietääkään. Mustan vyön haltija on oppinut aakkoset, nyt on aika opetella lukemaan. Musta, kuten ympäröivä avaruus, on ääretön ja täynnä opeteltavaa.

Vyö kiedotaan vain kerran vyötärön ympäri. Yksi (il) symboloi:

ohdoilkwan – Määriteltyäsi yhden tavoitteen, pyri siihen herkeämättä.
ilpyondanshim – Palvele vain yhtä opettajaa järkähtämättömän uskollisesti.
ilkyokpilsung – Saavuta voitto yhdellä iskulla.