Taekwon-Do

Mitä Taekwon-Do on?

Taekwon-Do muodostuu koreankielisistä sanoista Tae (jalka, potku – tarkoittaa jalkaa ja jalalla tehtäviä tekniikoita), Kwon (nyrkki, isku – tarkoittaa kättä ja kädellä tehtäviä tekniikoita) ja Do (tie, elämäntapa – tarkoittaa tietä, ajatusta ja tapaa ajatella).

Taekwon-Do on monipuolinen kamppailulaji, jossa on eri osa-alueita itsepuolustuksen lisäksi; peruskäsitekniikat, potkut, erikoispotkut, liikesarjat ja ottelu sekä murskaus. Fyysisten ominaisuuksien lisäksi laji kehittää henkisiä kykyjä, sillä harrastajilta edellytetään muun muassa kohteliaisuutta ja hyvää käytöstä. Taekwon-Don pääperiaatteet kohteliaisuus, rehellisyys, periksiantamattomuus, itsehillintä ja lannistumaton henki sekä salilla että sen ulkopuolella ovat lajissa yhtä tärkeitä kuin potkut, lyönnit ja torjunnat.

Lajin kehittäjä oli kenraali, suurmestari Choi Hong Hi, 9 dan. Choi antoi lajille nimen Taekwon-Do, joka virallistettiin 11.4.1955. Tätä päivää pidetäänkin Taekwon-Don syntymäpäivänä. 

Taekwon-Do Suomessa ja Ylöjärvellä

Taekwon-Do on tullut Suomeen 70-luvulla ja seuroja toimii jo kymmenillä eri paikkakunnilla. Ylöjärvellä Taekwon-Do Center on toiminut vuodesta 2003. Taekwon-Do Centerin pääopettaja, Mariusz Steckiewicz, asuu Vietnamissa. Hän on opettanut Suomessa vuodesta 2000 ja hänellä on kansainvälisen mestarin vyöarvo, 7. Danin musta vyö.

Taekwon-Do Center on Olympiakomitean Tähtiseura, ja toiminnan laatua seurataan säännöllisin auditoinnein.  Lisätietoja Taekwon-Dosta ja tapahtumista Suomessa löytyy myös Suomen liiton sivuilta, Suomen ITF Taekwon-Do ry, www.taekwon-do.fi

Kilpaileminen

Taekwon-Do:ssa voi myös kilpailla. Kilpailulajeja ovat liikesarjat, ottelu, voimamurskaus, erikoistekniikka sekä näytösottelu. Ottelu käydään kevyellä kontaktilla. Pistealue on vartalon etuosa vyötäröstä ylöspäin sekä pään etuosa. Kehätuomarin tehtävänä on huolehtia, että kontakti pysyy hallittuna. Otteluerät voivat olla 1,5-3 minuutin pituisia riippuen kilpailuista. Eri vyöarvoille sekä lapsille ja junioreille on omia sarjoja, joissa kilpailemisen voi aloittaa jo valkoisella vyöllä. Kilpailijat ja harrastajat harjoittelevat yhdessä ikäryhmänsä mukana.

Kilpailuihin osallistuminen on vapaaehtoista. Seura tiedottaa jokaisesta kilpailusta erikseen ja kisoihin ilmoittautuminen tapahtuu aina sähköpostilla omalle vastuuohjaajalle ellei toisin mainita. Kilpailulajit on jaettu vielä eri sarjoihin, iän ja vyöarvon ja osa myös pituuden tai painon mukaan. 

Filosofia

”Taekwondon todellinen voima tulee mielen ja vartalon hallinnasta, toinen ilman toista ei ole Taekwon-Doa”.

Taekwon-don pääperiaatteet

– Kohteliaisuus
– Rehellisyys
– Periksiantamattomuus 
– Itsehillintä
– Lannistumaton henki 
 

Taekwon-do vala

1. Minä lupaan noudattaa Taekwon-Don periaatteita.
2. Tulen aina kunnioittamaan opettajaa ja ylempiä vöitä.
3. Lupaan olla käyttämättä Taekwon-Doa väärin.
4. Tulen olemaan puolestapuhuja vapaudelle ja oikeudenmukaisuudelle.
5. Autan rakentamaan rauhallisempaa maailmaa.

Valan tarkoitus on sitoa Taekwon-Don harrastajaa noudattamaan sääntöjä sekä toimimaan moraalisesti oikein. Näin opettaja ja oppilaat voivat luottaa toisiinsa. Valaa ei kenenkään tule vannoa kevysti, vailla todellista sitoutumista. Valaa luetaan kilpailujen, vyökokeiden sekä leirien yhteydessä ja joskus myös tavallisten harjoitusten alussa.

Taekwon-Do on parhaassa tapauksessa elämäntapa, johon kuuluu sekä fyysinen että henkinen puoli. Harrastajille tarjotaan mahdollisuus monipuoliseen kehittymiseen Taekwon-Don eri osa-alueilla.