Taekwon-Do

Taekwon-Do = jalan ja käden tie

Mitä Taekwon-Do on?

Taekwon-Do on itämainen kamppailulaji, joka tunnetaan näyttävistä potkuista. Laji sisältääkin runsaasti hallittuja jalka- ja käsitekniikoita sekä myös ottelua, murskausta ja itsepuolustusta. 

Taekwon-Do on parhaassa tapauksessa elämäntapa, johon kuuluu sekä fyysinen että henkinen puoli. Harrastajille tarjotaan mahdollisuus monipuoliseen kehittymiseen Taekwon-Don eri osa-alueilla. 

Katso video

Historia

Taekwon-Do on Koreasta kotoisin oleva taistelulaji. Taekwon-Do = jalan ja käden tie. Tae- tarkoittaa jalkaa ja jalalla tehtäviä tekniikoita, kwon- tarkoittaa kättä ja kädellä tehtäviä tekniikoita. Viimeinen tavu Do- tarkoittaa tietä, ajatusta ja tapaa ajatella. Eräänä määritelmänä Taekwon-Don sanotaankin olevan aseetonta, tieteellisen tarkkaa vartalon käyttöä taistelu-, itsepuolustus-, sekä harrastustarkoituksiin.

Taekwon-Don juuret ovat monissa erilaisissa korealaisissa, kiinalaisissa sekä japanilaisissa taistelulajeissa. Lajin kehittäjä oli kenraali Choi Hong Hi, 9 dan. Choi antoi lajille nimen Taekwon-Do, joka virallistettiin 11.4.1955. Taekwon-Do on useille harrastajilleen enemmän, kuin vain tavallinen harrastus, monille se on elämäntapa.

Filosofia

"Taekwondon todellinen voima tulee mielen ja vartalon hallinnasta, toinen ilman toista ei ole Taekwon-Doa".

Taekwon-don pääperiaatteet

1. Kohteliaisuus
2. Rehellisyys
3. Periksiantamattomuus
4. Itsehillintä
5. Lannistumaton henki

Taekwon-do vala

1. Minä lupaan noudattaa Taekwon-Don sääntöjä.
2. Tulen aina kunnioittamaan opettajaa ja ylempiä vöitä.
3. Lupaan olla käyttämättä Taekwon-Doa väärin.
4. Tulen olemaan puolestapuhuja vapaudelle ja oikeudenmukaisuudelle.
5. Autan rakentamaan rauhallisempaa maailmaa.

Valan tarkoitus on sitoa Taekwon-Don harrastajaa noudattamaan sääntöjä sekä toimimaan moraalisesti oikein. Näin opettaja ja oppilaat voivat luottaa toisiinsa. Valaa ei kenenkään tule vannoa kevysti, vailla todellista sitoutumista. Valaa luetaan kilpailujen, vyökokeiden sekä leirien yhteydessä ja joskus myös tavallisten harjoitusten alussa.